Λίλα Πατσιάδου
Λίλα Πατσιάδου - αρχαιολόγος
H Λίλα Πατσιάδου σπούδασε Iστορία και Aρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Leicester της Μεγάλης Βρετανίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Μουσειακή Εκπαίδευση, την Πολιτιστική Διαχείριση και τη Δημόσια Αρχαιολογία.
Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος-μουσειοπαιδαγωγός στη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του έργου «ΔιαβάΖΟΥΜΕ την πόλη», με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την παραγωγή εντύπων και διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων για το αστικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Επίσης έχει συνεργαστεί με τη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με αντικείμενο την επιστημονική επιμέλεια και διόρθωση κειμένων για την περιοδική έκδοση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «τó Μουσεīον». Στο Μουσείο Κοσμήματος έχει διατελέσει επιμελήτρια του εκπαιδευτικού τμήματος, με αρμοδιότητες τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ξεναγήσεων και παιδικών εργαστηρίων και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Ως αρχαιολόγος στην Τράπεζα Πληροφοριών για τη Μικρά Ασία στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου «Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού» και της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πύλης «Ελληνική Ιστορία». Επίσης έχει εργαστεί ως πολιτιστική διαχειρίστρια στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου. Σε συνεργασία με το περιοδικό «Αρχαιολογία & Τέχνες» έχει υλοποιήσει το διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαλείο «Η Αθήνα... αλλιώς» για εκπαιδευτικούς, με βιωματικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες. Έχει υλοποιήσει επιμορφωτικά σεμινάρια και ξεναγήσεις για εκπαιδευτικούς στο ICOM/Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων-Ελληνικό Τμήμα και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.
Επί του παρόντος σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο ιστορικό κέντρο για σχολικές ομάδες, οικογένειες και ενήλικες, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Επίσης συνεργάζεται ως μουσειοπαιδαγωγός με το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Στο Μουσείο Ηρακλειδών έχει υλοποιήσει βιωματικούς αρχιτεκτονικούς περιπάτους για ενήλικες και σχολικές ομάδες, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Κέρας της Αμάλθειας». Επιπλέον είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες στην έκθεση «Eureka. Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων» για τη σχολική χρονιά 2020-2021.