Οι Τέσσερις Εποχές της Αρχαίας Φιλοσοφίας
Συντονιστής σεμιναρίου: Γιάννης Σταματέλλος , PhD, (Ινστιτούτο Φιλοσοφίας & Τεχνολογίας)
Τι είναι η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία; Ποιοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι; Ποιες οι θεωρίες τους και πώς επηρέασαν την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό;
Με τις “Τέσσερις Εποχές της Αρχαίας Φιλοσοφίας” συνεχίζεται η στρατηγική συνεργασία του Μουσείου των Ηρακλειδών με το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας. Το σεμινάριο καλύπτει τους κύριους άξονες της ιστορίας της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και παρουσιάζει τις βασικές ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Επιλεγμένα κείμενα συνοδεύουν την εξερεύνηση στο ταξίδι των φιλοσοφικών ιδεών και συζητείται η διαχρονικότητα, η σημασία τους και η αξία τους στη σύγχρονη εποχή.
Η ιστορία της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας περιλαμβάνει μία χιλιετία σκέψης, στοχασμού και ιδεών. Εκτείνεται από τον 6ο αιώνα π. Χ., με απαρχή τον υλοζωισμό του Θαλή, έως τον 6ο αιώνα μ. Χ. και το κλείσιμο της Πλατωνικής Ακαδημίας των Αθηνών το 529 μ. Χ. Σε αυτό το διάστημα, η φιλοσοφική σκέψη διατήρησε την ενότητά της περνώντας από τέσσερα εξελικτικά στάδια:
(Α) Προσωκρατική Εποχή (π. 6ος – 5ος αιώνας π. Χ.) - Ίωνες, Πυθαγόρειοι, Ελεάτες, Πλουραλιστές, Σοφιστές
(Β) Κλασική Εποχή (5ος - 4ος αιώνας π. Χ.) - Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης
(Γ) Ελληνιστική Εποχή (π. 3ος – 1ος αιώνας π. Χ.) - Στωικοί, Επικούρειοι, Κυνικοί, Σκεπτικοί
(Δ) Ύστερη Αρχαιότητα - Ρωμαϊκή Εποχή (π. 1ος αιώνας π. Χ. – 6ος αιώνας μ. Χ.). - Νεοπλατωνισμός
Στον 4ο σεμιναριακό κύκλο, θα αναλυθεί ο Νεοπλατωνισμός, ο οποίος θεωρείται από τους ιστορικούς της φιλοσοφίας ως μια καινοτόμα εξέλιξη της πλατωνικής διδασκαλίας. Κατά την πρώτη περίοδό του (3ος-6ος αιώνας μ.Χ.), η οποία σχεδόν ταυτίζεται με την ύστερη αρχαιότητα, ο Νεοπλατωνισμός καθορίζεται από την σκέψη του Πλωτίνου (204-270 μ.Χ.) και του μαθητή του Πορφύριου, εν συνεχεία του Ιάμβλιχου και της Συριανής Σχολής της Απάμειας (4ος αιώνας μ.Χ.), καθώς και της Σχολής των Αθηνών, κυρίως του Πρόκλου και του Δαμάσκιου. Η επίδραση του αρχαίου Νεοπλατωνισμού υπήρξε σημαντική στη φιλοσοφία του Βυζαντίου, στην Αναγέννηση, σε Χριστιανούς και Άραβες στοχαστές.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το σεμινάριο διεξάγεται δια ζώσης και online σε σύγχρονη μετάδοση μέσω Ζoom. Ανεξάρτητα του τρόπου παρακολούθησης, η διάδραση των συμμετεχόντων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι σεμιναριακοί κύκλοι για τις εποχές (Α) Προσωκρατική, (Β) Κλασσική και (Γ) Ελληνιστική έχουν ολοκληρωθεί.
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Καμία κράτηση δεν ισχύει αν δεν έχει καταβληθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, το οποίο θα πρέπει να έχει εξοφληθεί οπωσδήποτε πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.
Επιστροφές χρημάτων γίνονται μόνο όταν η ακύρωση γίνει με αποστολή e-mail στο communication@herakleidon.org, τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την έναρξη της κάθε συνάντησης.
info:
Πού; Ηρακλειδών 16 και online σε σύγχρονη μετάδοση μέσω Ζoom
Πότε; Δευτέρα
5, 12 & 19 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα; 18:30 - 20:30
Πόσο; 15,00 € ανά συνάντηση
Ποιοι; περιορισμένος αριθμός θέσεων - 25 συμμετέχοντες
(Δ) Ύστερη Αρχαιότητα - Ρωμαϊκή Εποχή
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Δ1. Πλωτίνος
Οι Τρεις Υποστάσεις
Ψυχή και Σώμα
Χρόνος και Αιωνιότητα
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022
Δ2. Πορφύριος και Ιάμβλιχος
Ηθική
Ψυχολογία
Θεουργία
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022
Δ3. Πρόκλος και Δαμάσκιος
Μαθηματικά και Μεταφυσική
Αποφατική Θεολογία
Μηδέν και Άπειρο
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ PAYPAL Ή ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ/ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ALPHA E-COMMERCE