Τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

4meetings_a.jpg

Τι γνωρίζετε για την τεχνολογία και τις κατασκευαστικές τεχνικές των Αρχαίων Ελλήνων; Πως αναπτύχθηκαν οι επιστήμες; Ποιος είναι το υποζύγιο και ποιος το κάρο στις σχέσεις τεχνολογίας και πολιτισμού και τεχνολογίας και επιστήμης; Γιατί συνέβη η έκρηξη εφευρέσεων και επιτευγμάτων στο πεδίο της γνώσης στην Αλεξάνδρεια των Ελληνιστικών χρόνων; Γιατί χάθηκε αυτή η γνώση για χιλιάδες χρόνια; Ή μήπως δεν χάθηκε;

Το Μουσείο των Ηρακλειδών ανακοινώνει την πρώτη τετράδα διαδικτυακών συναντήσεων οι οποίες θα φωτίζουν πλευρές της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα ή ίσως να προκαλέσουν και άλλα.

Με όχημα τις νέες τεχνολογίες και με τη χρήση εικόνων, video, αναπαραστάσεων αλλά και λόγου θα επισκεφθούμε τρεις χρονικές περιόδους, 4 περιοχές, τουλάχιστον έξι αξιοθαύμαστα επιτεύγματα μηχανικής, μαθηματικών, μεταλλουργίας, υδραυλικής, αστρονομίας και θα «συνομιλήσουμε» με περισσότερους των δύο σοφούς της αρχαιότητας.

Οι τέσσερις συναντήσεις είναι αυτοτελείς, η διάρκεια της κάθε μιας είναι 90 λεπτά και κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει όσες και όποιες επιθυμεί.

Οι συναντήσεις αναλυτικά:

1. Τα τεχνικά έργα των Μυκηναίων. Από το μύθο στην ιστορία. Η εκτροπή ποταμού στην Τίρυνθα, τα πρώτα αποστραγγιστικά έργα της Κωπαΐδας, το οδικό δίκτυο των Μυκηνών και οι γέφυρες στην Αργολίδα είναι τα θέματα που θα πραγματευτούμε στην πρώτη αυτή συνάντηση, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 20:00 έως 21:30.

2. Το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Πολιτικό και Ιστορικό περιβάλλον, το Αιγαίο, η Εγγύς Ανατολή και η Ελλάδα τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η τυραννία στη Σάμο, ο Πολυκράτης, ο Ευπαλίνος και η ύδρευση της πόλεως της Σάμου. Τα μέσα, οι γνώσεις και οι καινοτομίες που οδήγησαν σε ένα κατασκευαστικό άθλο ακόμα και για πολύ μεταγενέστερες εποχές, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 20:00 έως 21:30.

3. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ένα δημιούργημα που θα μας συναρπάζει πάντα μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά από την ανέλκυση των θραυσμάτων από τη θάλασσα των Αντικυθήρων, 120 χρόνια πριν, φτάνει ως τις μέρες μας για να γυρίσει πίσω στους ελληνιστικούς χρόνους, να φτάσει ως τους Σουμέριους και τους Βαβυλώνιους, στα βάθη της προϊστορίας, και να ξαναγυρίσει στις μέρες μας. Μια ανάλυση ενός θαύματος της μηχανικής, της αστρονομίας, της μεταλλουργίας, των μαθηματικών, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 20:00 έως 21:30.

4. Ήρωνας: μύθοι και αλήθειες. Ένας σοφός – μυστήριο για τον οποίο δεν ξέρουμε πότε και που έζησε αλλά γνωρίζουμε για ένα σωρό μηχανήματα που φέρουν το όνομά του, επειδή ο ίδιος φρόντισε να μας τα περιγράψει. Μια προσπάθεια να πλησιάσουμε τον ίδιο και το πολυσχιδές έργο του, την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 20:00 έως 21:30.

——

Οδηγός μας σε όλη ετούτη την περιπέτεια γνώσης, ο Παντελής Μήτσιου, υπεύθυνος επικοινωνίας και marketing του Μουσείου αλλά και τακτικός ξεναγός στις εκθέσεις μας.

Κόστος συμμετοχής: 10,00 € ανά συνάντηση. Η πλατφόρμα αγοράς εισιτηρίων ανοίγει την Τρίτη 27/10. Για απορίες ή ερωτήσεις, επικοινωνήστε με το communication at herakleidon.org ή στο 210 34 61 981 εσωτ. 206


ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Η πρόσβαση στην τηλεδιάσκεψη αποκτάται με την αποπληρωμή του αντιτίμου συμμετοχής. Απαγορεύεται η εγγραφή - μαγνητοσκόπηση και αναμετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο των συναντήσεων. Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο συμμετοχής, θα δοθούν σε όλους όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον και καταβάλουν το τίμημα.

Οι διοργανωτές μπορούν να αναβάλλουν ένα μάθημα, όταν για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή του. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εξ αναβολής μαθημάτων, συν-αποφασίζεται από τους συμμετέχοντες


ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΣ

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ Ή PAYPAL ΤΩΡΑ

info:

Πού; online
Πότε; Τρίτη 10, 24 Νοεμβρίου και 8, 15 Δεκεμβρίου 2020_
Ώρα; 20:00 - 21.30
Πόσο; 10,00 € / συνάντηση
Ποιοι; όλοι
Βεβαιώσεις συμμετοχής; κατόπιν αιτήματος